Dişlerin çevre dokuları ile ilgilenen bölüme ‘periodontoloji’, bu dokuların çeşitli sebeplerle oluşan iltihabi hastalıklarına da ‘periodontal hastalıklar’ denmektedir.
Bir çok genç ve yetişkinlerde diş kayıplarının oluşmasındaki sebeplerin başında periodontal hastalıklar gelmektedir. Erken dönemde teşhis edilen bu diş hastalığı, tedavi edilebilir. Periodontal hastalıkların en sık görüneni, diş eti iltihabı dediğimiz gingivitis’dir. Diş Eti iltihabının oluştuğu durumlarda sadece diş etleri etkilenmiştir ve diş etleri görünüm olarak kırmızıdır, hacim olarak da büyümüş durumdadır. Tedavi edilmediğinde ilerleyerek ciddi ve geri dönüşü olmayan hasarlar bırakabilir.
Diş eti iltihabının en erken belirtilerinden birisi dişler fırçalanırken, diş etlerine görülen kanalamalardır ve mutlaka diş hekimi tarafından görülmeli, değerlendirilmesi gereklidir. Her diş eti kanaması iltihap nedeni ile olmayabilir, bazen yanlış fırçalamaya bağlı durumlarda da diş eti kanamaları oluşabilir.
Periodontitis periodontal hastalıkların daha ileremiş olan bir sonraki aşamasıdır. Sadece diş etleri değil, diş etleri ile birlikte dişleri destekleyen dokularda da hasar oluşmaktadır. İlerledikçe dişler sallamaya başlar, çekime kadar gidebilir.
Peridontal hastalıkların oluşmasının bir çok sebebi olabilir. Özellikle sigara kullanımı, sistematik hastalıklar, genetik faktörler, stres ve beslenmeye bağlı etkenler bunların arasında sayılabilir.
Diş eti çekilmesi, diş etinin diş kökü üzerinden çekilerek, kök yüzeyinin açığa çıkması, gözle görülür hale gelmesidir.
Bazı durumlarda genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak genç yaşta çekilmeler görülebilmektedir. Ancak yaşla beraber diş eti çekilmesi ihtimali artar.
Öncelikle diş hekiminize muayene olmalı ve size en uygun macun ve fırça önerisini almalısınız. Dişler genellikle orta sertlikte bir fırça ile, çok baskı yapmadan ve hareketler her zaman diş etinden dişe doğru olacak şekilde fırçalanmalıdır.
Diş eti hastalıkları öncelikle yumuşak dokuda başlar, erken teşhis önemlidir ve tedavi edilmezse dişi çevreleyen dokulara ve sonuçta kemiğe kadar ulaşır. Enfeksiyona bağlı kemik erimesi sonucu da diş eti çekilmesi meydana gelir.
Dişte hassasiyet, ağız hijyenine bağlı olarak plak birikimi ve ağız kokusu, çürükler ve diş kayıpları sayılabilir .
Operasyon öncesinde ve sonrasındaki iyileşme sürecinde olabildiğince sigaradan uzak durulması gerekir.
Diş eti hastalıkları, erken dönemde fark edildiğinde genellikle cerrahi olmayan yaklaşımlarla tedavi edilebilmektedir. Diş ve kök yüzey temizliği yapılarak, ağız hijyeni eğitimi verilir, eğer ağız içinde çürük vs. varsa tedavisi yapılır, ve diş eti iltiyabına sebep olan mikroorganizmaları ortamdan uzaklaştırmak amacı ile gerekli tedaviler uygulanır.
İleri seviyedeki periodontal hastalıkların oluşması durumunda cerrahi bazı müdaheleler gerekebilir. Uygulanacak tedavi ile dişleri çevreleyen derin ceplerdeki diş taşları temizlenir, düzgün bir kök yüzeyi sağlanır ve hastaya daha kolay temizlenebilir bir diş eti formu sağlanması amaçlanır. Bazı durumlarda, diş eti çekilmesine bağlı olarak diş eti grefti gibi ek operasyonlar gerekebilmektedir.
Bizde de olduğu gibi bir çok klinikte muayeneler ücretsizdir. Bu nedenle de ağız ve diş sağlığı için 6 ayda bir düzenli dişhekimi kontrolüne gidilmesi en önemli adımdır. Böylece ağız içinde herhangi bir sorun varsa erken dönemde tespit edilerek tedavisi uygulanabilir.
Dişlerin üzerinde biriken plak ve gıda artıklarının diş taşı oluşumuna engel olmak için ağız hijyeni arttırılmalıdır. Ancak unuymayın ki diş taşı oluşumu bir çok faktöre bağlı olarka değişse de her insan da mutlaka görülmektdir. Bu nedenle diş hekimi tarafından düzenli olarak dişlerin taşlardan temzilenmesi gerekmektedir. Diş taşı temizliği uygulaması sonrasında da dişlerimizi fırçaladığımızda maksimum temizliği sağlamamamıza yardımcı olur.
Bu tip düzenli uygulanan kontrol ve tedaviler, diş etlerinde oluşabilecek herhangi bir hastalığın da erken teşhisini ve çürük gelişimi için erkenden önlem alınmasını sağlar.
Aşağıdaki formu doldurarak uzman ekibimizin sizi aramasını sağlayabilirsiniz.
Ekibimiz, hizmetlerimiz ve randevu saatlerimiz hakkında sizi bilgilendirecekler.
Sağlıklı bir gülüş yaratmak için ekibimiz sizin için çalışıyor!
Kliniğimiz 2011 yılından bu yana yurt dışından gelen hastalarına hizmet vererek kalitesini ve ismini hem Avrupa’da hem de İngiltere’de duyurmuştur. Hastalarımıza olumlu ve sıcak yaklaşımımızın sonucunda, referans sistemi ile çalışan kliniğimizde yabancı hasta portföyümüz de her geçen gün artmaktadır.
Copyright © 2022 VIP Dental Centre.