Diş eksikliklerinin tedavisinde implant uygulamaları?

implant avantajları

Bir çok insanın çeşitli nedenlere bağlı olarak karşılaştığı en büyük diş sorunlarından bir tanesi diş eksikliğidir. Dişlerin kaybedildiği ya da eksik olduğu durumlarda, hastalarda çiğneme konuşma ve estetik problemler ortaya çıkmaktadır. Bu sorunları gidermek amacı ile eksik diş yerine diş köprüleri ya da dental implant uygulamaları yapılır.

Dişleri kaybetmenin en genel nedenleri;

  • Dolgu, kanal tedavisi ya da kaplama yapılamayacak kadar madde kaybı oluşmuş dişlerin çekimi
  • Akut enfeksiyonlu dişlerin çekimi
  • Dişlerin kemik kaybına bağlı olarak desteğini yitirmesi ya da diş eti hastalığı bulunan dişlerin çekimi.
  • Kök ucunda enfeksiyon bulunan dişlere uygulanan rezeksiyon ameliyatına rağmen olumlu yanıt alınamayan dişlerin çekimi,
  • Çocuk veya travma nedeni ile ağızda sadece kök olarak kalmış dişlerin çekimi
  • Enfeksiyona neden olacak dişlerin çekimi gerekebilir.

Diş Çekimi hiçbir diş hekimi ya da hastanın tercih etmediği, ancak  mecbur kalındığında uygulanmak zorunda kaldığı işlemedir. Kanal tedavisi ya da diş kaplamaları ile ömrü uzatılmaya çalışan dişler, bütün çalışmalara rağmen bazen çekim gerektiren noktaya gelirler. Bu noktada artık diş boşluğu için tedavi düşünmeli ve en uygun tedavi planı oluşturularak dişsizlik sorunu ortadan kaldırılmalıdır.

Dişler canlı organizmalardır ve diş boşluğuna tedavi uygulanmadığında, yani diş boşluğuna diş yapılmadığında, dişler boşluklara doğru uzama eğilimine girerler. Aynı şekilde komşu dişlerde boşlukları kapatmaya çalışarak yanlara doğru devrilme hareketi yaparlar. Eğer 1 yıldan daha uzun süre içerisinde boşluk doldurulmazsa, daha sonraki tedavi seçenekleri olan köprü ya da implant içinde yeterli alan kalmaz.  Bu nedenle çekim sonrası iyileşen bölge için mutlaka köprü ya da implant tedavisine karar verilmelidir.

Implant uygulamaları bir ya da birden fazla diş eksikliğinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Çekilen dişe komşu olan dişlere dokunmadan sadece çene kemiğine yerleştirilen implant sayesinde, çekim boşluğunun kapatılması mümkündür. Diş eksikliğinin olduğu bölgede yeterli kemik yoksa, bone graft dediğimiz kemik tozu ile desteklenemeyecek düzeyde ise, köprü tedavisi tercih edilmektedir.

İmplant nedir? İmplantlar hangi durumlarda, kimlere uygulanır?

İmplantlar yapay diş kökü gören, diş eksiklikleri için çene kemiğinin içerisinde yerleştirilen titanyumdan yapılmış özel vidalardır. İmplant tedavisi 2 aşamadan oluşur. Birinci aşamada implant çene kemiğine ufak bir cerrahi uygulama ile yerleştirilir, ikinci aşamada ise üzerine diş görevi görecek proteziniz yerleştirilir.

İmplantlar çene kemiği ve yüz gelişimi tamamlanmış her bireye uygulanabilmektedir. Bu nedenle de 18 yaş ve üzeri hastalar için uygunluk belirlenmiştir. Erişkin bireylerde ise hemen hemen herkese implant yapılabilmektedir. Kontrol altına alınmış diyabet hastalarında bile artık implant uygulanabilmektedir.

Dental Implantların Avantajları Nelerdir?

Köprü uygulamalarında tek diş eksikliği varsa, yandaki iki diş küçültülerek üzerine köprü yapılıyordu. Ancak implant cerrahisi sayesinde bu iki diş artık küçültülmeden diş yapılabilmektedir. Özellikle sağlıklı dişleri kullanarak köprü uygulamak bir çok hekim için artık ikincil yöntemdir.

Ağız içinde hiç dişi bulunmayan (total dişsizlik) hastalarımız için hem estetik hem de fonkisyon açısından bir çok sorunla karşılaşabilmektedir. Takıp çıkarmalı (hareketli) protezlerin kullanımı açısından zorluğu da düşünüldüğünde, implantlar gerçekten son derece kullanışlı bir hale gelmektedir.

Dental implant uygulamaları düşünüldüğünde bir çok hastamızın duyduğu endişelerin başında diş hekimi fobisi gelmektedir, ancak gelişen teknolojiler sayesinde, hangi tedaviyi alıyor olursanız olun, ağrı hissetmezsiniz.

Ve unutmayın ki; İmplant uygulamalarında ağrı hissetmezsiniz!

Ancak yine de bu fobinizi yenemiyor ve diş hekimi koltuğuna oturmaktan dolayı zorluk çekiyorsanız, sedasyon ve genel anestezi dediğimiz tekniklerimiz de mevcuttur.

Kemik seviyesi implant uygulaması için yeterli olmadığında

Diş çekimi ile aynı seansta implant yerleştirebildiğimiz gibi, hastalarımızın iyileşme sürecini rahat geçirebilmesi için hareketli geçici ya da sabit geçiciler hazırlayabilmekteyiz. Ancak bazı hastalarımız için kemik seviyesi ve kalitesi implant için yeterli olmayabiliyor. Eğer böyle bir durum varsa, özel teknikler kullanarak kemik kalitesini arttırıyor ve yine implant uygulayabiliyoruz. Sinus Lifting (sinus kaldırma) ya da bone grafting uygulamaları bunlardan sadece bazıları.

Implantları Kim Yapıyor?

Kliniğimizde implant uygulamalarını Çene Cerrahi Uzmanımız gerçekleştirmektedir. 12 yıllık tecrübesi ile  hemen hemen her gün cerrahi işlemler yapmaktadır.

Son yazılar

Related Article

Diş Tedavileri

Evde Doğal Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Beyaz dişler, aynı zamanda sağlığın ve kişisel bakımın iyi olduğunun bir işareti olan hoş ve çekici bir gülümsemenin anahtarıdır. Dişleriniz sandığınız kadar beyaz değilse, dişlerinizi evde

Diş Tedavileri

Diş ağrısı nasıl geçer?

Diş ağrısı yaşıyorsanız, çok fazla ağrı hissediyor olabilirsiniz. Bununla nasıl başa çıkacağınız ve işleri daha iyi hale getirmek için neler yapılabileceği konusunda da sorularınız olabilir.

gülümeme
Diş Tedavileri

Gülüşünüzü Estetik Dokunuşlarla Yenileyin

Dişlerdeki rahatsız edici lekeler ve çapraşıklıklar, günlük yaşamımızda çekinmeden rahat bir gülümsemeyi engelleyebiliyor. Öğle tatili kadar kısa sürelerde bile yapılabilen estetik diş uygulamaları sayesinde doğal

implant tedavisi
Diş Tedavileri

Bir Seansta En Fazla Kaç İmplant Yapılır?

Aynı Anda Birkaç İmplant Yapmak Mümkün Mü? Ağızlarındaki dişleri eksik olan hastalar, yemek yiyememe veya sosyal çevreden uzaklaşma sorunları yüzünden bu dişleri tamamlamak bu yüzden