Günlük ağız ve diş bakımı ihmal edildiğinde, diş üzerine ve arasında biriken yiyecek artıkları zaman içerisinde bakteri üretir. Oluşan bu bakteriler de tükürükl birleşerek sertleşir ve diş taşı adını verdiğimiz oluşumlara sebeb olur.
Temizlenmeyen diş taşları, zaman içerisinde kötü bir görünüme sebep olmasının yanı sıra, diş eti iltihabı, diş eti hastalıklarına da neden olur. Bu nedenle yılda 2 kere düzenli diş hekimi kontrolü ve 6 ayda bir diş taşı temizliği önerilmektedir.
Diş taşı temizliği; diş ve diş etinin birleşim bölümünde, dişlerin yüzeyindeki oluşan ve tartar olarak da adlandırılan tabakaların, diş hekimi tarafından özel uygulamalar ile temizlenmesidir.
Diş eti çizgisinin tam üzerinde oluşan taşlar, diş etlerine deformasyona yol açarak zaman içerisinde hassasiyete neden olmakla birlikte, diş etine de zarar verebilirler. Bu da diş eti hastalıklarına neden olur. Diş eti kanaması ile kendi gösteren gingivtis (diş eti iltihaplanması) bu hastalıklara örnektir. Ağız içerisinde oluşan bakteriler ndeni ile diş taşları, ağız kokusunda da sebep olurlar.
Normalde diş taşlarını başlangıç aşamasında gözle göremeyebilirsiniz ancak zamanla gözle görülür hale gelir ve zaman içerisinde görünüm sarı ya da kahverengiye döner. Öncelikle fırçalama yardımı ile temizlense de zamanla iyice sertleşen tabakalar fırça ile de temizlenemez hale gelebilir.
Tedavi edilmedikçe diş etinde tahrişlere, iltihaplara, kanamalara ve daha çeşitli hastalıklara sebebiyet verir. Bu da diş taşlarının, artık dişin derinlerine kadar yayıldığını göstermektedir.
Diş taşı temizliği diş hekimi tarafından, diş kliniğinde yapılır. Diş hekimleri bu işlem için özel el aletlerine ve ultrasonik cihazlara sahiptir. Tartarları temizler ve diş yüzeyinden uzaklaştırır. Gerektiğinde lazer cihazlar ile müdahele eder. Taşları uzaklaştırdıktan sonra özel tozlarla dişlerinizdeki çay, kahve, sigara tüketimine bağlı lekeleri temziler ve en son noktada özel cila maddeleri ile diş yüzeyinizi cilalar.
Diş taşı temizlk işlemi ağız içine oluşan tartar yoğunluğuna göre değişir. Diş hekimleriniz diş taşlarınızı temizlerken, tüm ağız içi bakımınızı da yapar. Bazen 30 dk süren bu işlem bazen 1 saate kadar uzayabilmektedir.
Diş temizliği yaptırdıysanız, temizlik sonrası bazı dikkat etmeniz gereken konular vardır. Temizlik sonrası dişlerinizde ya da diş etlerinizde hassasiyet hissedebilirsiniz. Temizlik sonrası 24 saat süre ile çok sıcak ve çok soğruk tüketmemenizi öneririz. Uygulama sonrası 2 saat süre ile renklenmeye neden olan çay, kahve, türk kahvesi, kola, renkli içecekler, şarap ve sigara gibi ürünlerden uzak durmalısınız. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamalı ve diş ipi kullanmalısınız.
Diş temizliğinin ne kadar süre ara ile yapılacağına diş hekiminiz karar vermelidir. Ağız içi hijyen ve ağız içi bakımlarınız burada bu süreyi belirleyen noktaların başında gelmektedir. Uzmanlar herhangi bir diş eti hastalığı olmayan bireylerde diş taşı temizliğinin 6 ayda bir yapılmasını önerir. Ağzınız ve tükürük yapınız plak ve tartar oluşumuna yatkınsa daha sık muayene ve diş temizliği yapılabilir.
Diş taşı oluşumuna engel olmak için aşağıdaki önerilere uyabilirsiniz:
Aşağıdaki formu doldurarak uzman ekibimizin sizi aramasını sağlayabilirsiniz.
Ekibimiz, hizmetlerimiz ve randevu saatlerimiz hakkında sizi bilgilendirecekler.
Sağlıklı bir gülüş yaratmak için ekibimiz sizin için çalışıyor!
Kliniğimiz 2011 yılından bu yana yurt dışından gelen hastalarına hizmet vererek kalitesini ve ismini hem Avrupa’da hem de İngiltere’de duyurmuştur. Hastalarımıza olumlu ve sıcak yaklaşımımızın sonucunda, referans sistemi ile çalışan kliniğimizde yabancı hasta portföyümüz de her geçen gün artmaktadır.
Copyright © 2022 VIP Dental Centre.